Pocket-lint stöds av sina läsare. När du köper via länkar på vår webbplats kan vi tjäna en affiliate provision. Läs mer

Denna sida har översatts med AI och maskininlärning.

(Pocket-lint) - Samsung gör ett bra jobb för många av sina enheter. Not 3 är en av våra favorittelefoner, och Not 2 10.1 var en surfplatta som vi förväntade oss att inte gilla, men slutade älska. Ett nytt år måste ge en ny anteckning, och det är den uppdaterade Galaxy Note 10.1 2014-utgåvan.

Vad erbjuder Samsung Galaxy Note 10.1 2014 Edition som kan fresta dig? Den innehåller mer kraftfull hårdvara, levererar några nya specifikationer och hänger i hopp om att den kommer att väljas för att inkludera S Pen för flera inmatningsalternativ jämfört med de andra vanligtvis praktiska alternativen på marknaden. Det finns också en ny design och naturligtvis mer uppdaterad programvara - men inte det senaste Android KitKat-operativsystemet vid lanseringen.

Men allt detta har ett pris. Och en av de större frågorna är om Not 10.1 förtjänar sin ganska rejäla prislapp. Vi har lekt med en för att ta reda på det.

Designuppdatering

En av de saker vi märkte med den nya anteckningen var det uppdaterade utseendet som Samsung har gett enheten. Det är mycket modernare nu. På den gamla enheten var allt ganska tjockt och rundat. Det motsatta är sant nu, det känns mer smal och kanterna är fyrkantiga nu, vilket ger det en mycket liknande smartphone 3.

LÄS: Samsung Galaxy Note 3 recension

Också överförts från not 3 är det bakre fodralet i konstläder, komplett med konstsömmar, alla gjorda av plast. Vi har inget emot det här utseendet, men vissa hatar det absolut. Det är också värt att komma ihåg att du inte kan ändra det på den här enheten, till skillnad från i not 3.

Pocket-lintsamsung galaxy note 10 1 recension 2014 utgåva bild 21

Det vanliga utbudet av Samsung-kontroller finns på framsidan - den stora hemknappen, bredvid "baksidan" och den kontextkänsliga menykontrollen. I den här uppdaterade anteckningen är det intressant att högtalarna har flyttat från framåtvänd till sidemonterad, vilket potentiellt minskar ljudkvaliteten och gör att de kan avbrytas av dina händer.

S Pen förbättringar

Vi har alltid älskat pennainmatningen på Note-enheter i full storlek. När allt kommer omkring är det mycket mer meningsfullt på en enhet i den här storleken, speciellt om du är grafisk formgivare eller artist. Vi använder det mest för att skriva anteckningar, för vi har ungefär samma konstnärliga talang som ett tuggat ben. Ändå är det enormt roligt att rita med barnen eller bara klotter på den här enheten. Medan Apple har visat världen hur man gör enheter som fungerar fantastiskt med fingret, finns det några saker där pennan bara är starkare.

Pocket-lintsamsung galaxy note 10 1 recension 2014 utgåva bild 20

Precis som Note 3 erbjuder Note 10.1 2014 också avancerade "sväva över" -funktioner, så nu när du har S Pen nära glaset trycker du på knappen på sidan av pennan för att få upp en snabbmeny för att hoppa till relevanta verktyg. Hovering ger det ett nytt omfång, eftersom det också kan vara kontextkänsligt baserat på vilken app som är öppen för vilka verktyg som erbjuds - även om funktionaliteten för det mesta inte ändras från app till app. Detta kan vara något som förbättras i framtiden.

Anmärkning 10.1 har förbättrat inget slut i sin notkonvertering och handskriftsigenkänningsinsatser, vilket är en liknande trend som vi har sett på not 3, jämfört med den äldre not 2. Att skriva på den här senaste surfplattan är helt lysande. S-pennan och skärmen fungerar vackert tillsammans, och misstag är sällsynta att det med lite träning kan bli ett riktigt bra sätt att göra anteckningar.

Vi finner också att bara handstil kan vara ett trevligt sätt att använda enheten. Detta ger dig bara anteckningar som om du använde papper, men ger dig också mer kreativitet och möjlighet att klotter när ditt sinne vandrar.

Pocket-lintsamsung galaxy note 10 1 recension 2014 utgåva bild 17

Du kan också använda S Pen för att anteckna namn och nummer som du kan lägga till i din kontaktlista. Detta fungerar redan på Galaxy-smartphones och är praktiskt i surfplattformen för att hantera dina kontakter eller ringa människor med, säg Skype. Vi hade inte 4G-surfplattan för det här testet, men att stöta i luften hastigheter skulle vara tillräckligt bra för att ringa samtal på språng, vilket ger mer användning igen till den här funktionen.

Skärm

Not 10.1 har nu en nästan löjlig upplösning, gemensamt med många nyare surfplattor. Detta är åtminstone på vissa sätt en välsignelse. I andra kan det vara mindre. Exempelvis kan skärmar med högre upplösning använda mer kraft. I en surfplatta är det kanske inte ett problem eftersom batterierna är stora, men det kan tillskrivas en mycket lång laddningstid.

Pocket-lintsamsung galaxy note 10 1 recension 2014 utgåva bild 15

Om du ignorerar nackdelarna är notens skärm fantastisk. Det är otroligt ljust - så mycket att du kan se det i stark utomhusbelysning, även om vi inte får för mycket av det i Storbritannien just nu - och är mycket detaljerat. Som en fråga om trivia har skärmen 2560 x 1600 pixlar här en högre upplösning än Apples 2048 x 1536-panel i iPad Air och har också fler pixlar per tum, även om anteckningen har en något större skärm.

LÄS: Apple iPad Air recension

Skärmar med hög upplösning är alla bra och bra, men utan lite högupplöst video eller spel att spela kan det inte vara mycket poäng. Videon kommer, när de kommande åren går vidare, att bli 4K och så kommer vi att se en fördel på dessa skärmar. Just nu ser allt fortfarande fantastiskt ut, men de flesta appar och video är inte optimerade för dessa skärmar. Detta märks särskilt på appar, eftersom de ser mjuka ut när de ökar i storlek och upplösning för att passa den här panelen. Det är en liten klagan, men Android-ekosystemet har gått långsammare att flytta till surfplattoptimerade versioner av appar än iOS-utvecklare verkar ha varit. Det finns till exempel frustrerande få Twitter-appar med hög upplösning, surfplattor.

Saker att notera

Det är verkligen en konstighet, men Note 10.1 2014 Edition har inte samma USB 3.0-uttag som finns på botten av Galaxy Note 3-smarttelefonen. Det är nästan ingen mening eftersom surfplattan är större och du är nästan säker på att du vill flytta saker till och från din surfplatta för resändamål.

Naturligtvis är det inte världens slut, men vi är bara lite förvirrade över varför du skulle flytta till den nya USB-standarden på en enhet i intervallet, men inte andra. Med detta sagt är USB 3.0 på Note 3-smarttelefonen inte så lysande som det kunde vara och att använda det är knappast en problemfri upplevelse, så kanske Samsung bestämde sig bara för att det skulle vara bättre att ignorera det på årets modellplatta.

Pocket-lintsamsung galaxy note 10 1 recension 2014 utgåva bild 5

Högst upp på surfplattan finns ett litet, rödaktigt fönster. Detta är infrarött, känt som en IR Blaster, som gör att surfplattan kan fungera som en TV-fjärrkontroll eller styra nästan allt som har infraröd. Till exempel kan din DSLR ha en IR-utlösare, vilket gör att du kan använda anteckningen för att avfyra slutaren.

De flesta kommer att använda den som en universell fjärrkontroll för TV, om den används alls, och för det fungerar den bara bra. Kasta inte bort dina kontroller, eftersom surfplattan måste laddas, vara påslagen och i samma rum för att fungera.

Batteri

Som vi nämnde har not 10.1 en stor skärm med hög upplösning och det kommer att använda en hel del juice om du lämnar den på mycket. Men när det gäller uthållighet tycker vi verkligen att det är rättvist att säga att Not 10.1 kommer att hålla en anständig tid med "normal användning". Även om vi alltid vill säga att det inte finns något som heter "normal" användning. I våra tester tenderade vi att använda surfplattan lite, sedan lägga ner den ett tag och sedan använda den igen. I det mönstret varade batteriet dagar eftersom det finns mer än tillräckligt med batterikraft här.

Pocket-lintsamsung galaxy note 10 1 recension 2014 utgåva bild 1

Om du tittar på video ständigt bör du förvänta dig att batteriet tappar strömmen mycket snabbare. Spel är också ett bra sätt att tömma det till glömska eftersom de drar så mycket mer på den fyrkärniga 1,9 GHz-processorn och 3 GB RAM. Andra chipsetkonfigurationer är tillgängliga för 3G- och 3G + LTE-modellerna, vi testar endast Wi-Fi-brittisk modell här.

Det kan dock ta lång tid att ladda surfplattan från platt. 8220mAh-batteriet har stor kapacitet, och även om den medföljande laddaren levererar 2 lampor tar det fortfarande så lång tid som 8 timmar att ladda. Och det är intressant, för det använder en Qualcomm-chipset som stöder snabbladdning, något vi har sett på vissa telefoner och är imponerande när det fungerar. I teorin kan anteckningen stödja detta - men det skulle behöva en 4amp-laddare som USB 3.1 skulle kunna leverera. Men Samsung har missat den fysiska funktionen, så kanske ett annat argument för dess införande?

Kamera

Som med alla surfplattor finns det ett par kameror som ingår i not 10.1 för 2014. Den bakmonterade har en 8-megapixelsensor och den framåtvända har 2 megapixlar. Båda kan spela in video i 1080 / 30p. Inte dåliga specifikationer någon av dem.

Pocket-lintsamsung galaxy note 10 1 recension 2014 utgåva bild 10

Precis som smartphones i Note 3 och Galaxy S4 är mjukvaran bra. Det finns massor av fotograferingsalternativ, kameraappen i sig är väl utformad, mycket logisk och enkel att använda. Du kan röra för att fokusera och det finns HDR (högt dynamiskt omfång), panorama, bästa foto, bästa ansikte och skönhet ansiktslägen som hjälper dig att ha lite kul med bilder. Du kan också ta bort rörliga objekt, baserat på fem enstaka bilder.

Bästa erbjudanden från Amazonas första dag 2021: Välj erbjudanden som fortfarande finns kvar

Problemet är - förutom att använda en surfplatta eftersom en kamera ser helt dum ut - att kamerorna inte riktigt ger lysande bilder. Saker har förbättrats jämfört med förra generationen, men i normalt inomhusljus under dagen saknar bilderna någon färgstans och är i allmänhet ganska korniga. Detta är lite av en besvikelse, men vi kommer tillbaka till sanningen om surfplattor, vilket innebär att de gör hopplösa kameror ur en ergonomisk synvinkel. Enkelt uttryckt, använd den främre kameran för Skype och glöm allt annat. Och använd aldrig den jävla saken på en spelning. Snälla du.

Första intrycken

Återigen befinner vi oss älskar en anteckningsenhet. Tabletten 10.1 2014 Edition är ett stadigt steg framåt från föregående generationens modell. Estetiskt föredrar vi mycket den här nya designen framför den gamla modellen, och medan konstläderbaksidan är lite klibbig kan vi leva med den för mindre dimensioner och allmänna stilförbättringar.

S Pen-ingången är fortfarande den starka fördelen här jämfört med de flesta konkurrerande surfplattor. Om du arbetar med en surfplatta tror vi att detta slår allt annat på marknaden. Du kan få kapacitiva pennor för ett brett utbud av pekskärmar, men Samsungs stylus och skärmkombination är något mycket bättre. Faktor i den lysande programvaran, och detta blir en verklig fördel jämfört med alla andra 10,1-tums enheter där ute.

Men priset är fortfarande ett problem. Nästan £ 500 för 16 GB-modellen är rejäl. Vår Android-surfplatta förblir Nexus 7 (2013) eftersom den är en fin storlek för användning hemma, kostar £ 200 och fungerar vackert. Vi älskar anteckningen, men det höga priset kommer att skjuta upp vissa människor. Tänk kanske på detta som en bärbar dator - och det är tillräckligt bra - och du kanske känner att det är värt kostnaden. I slutändan bestämmer du om det är rätt för dig, men vi lovar att du kommer att älska det som en surfplatta.

Skriva av Ian Morris.