Pocket-lint stöds av sina läsare. När du köper via länkar på vår webbplats kan vi tjäna en affiliate provision. Läs mer

Denna sida har översatts med AI och maskininlärning.

(Pocket-lint) - Skapa en legend och det skapar en stav för sin egen rygg. BMW M3 är en sådan legend och med varje ny version hör du samma klagomål: "Den har flyttat för långt ifrån det ursprungliga konceptet." "Det är för tungt." "Det har fel antal cylindrar." Men dess legendariska status betyder att alla har en syn på hur det ska vara.

Stönen har rungat särskilt högt kring den senaste F80-varianten av bilen eftersom BMW har kastat bort den gamla, mycket älskade V8-motorn från den tidigare modellen och ersatt den med en turboladdad rak sex. Tänk på att den är mer kraftfull (437 hk), mer vridmoment (550 nm) och mer ekonomisk (32 mpg) än tidigare. Puristerna är upprörda.

Med detta bakom oss när mannen från BMW frågade "M3 (sedan) eller M4 (coupe)?" vi valde bilen med det legendariska namnet. Ta med BMW M3 - men är det fortfarande en legend?

Lektioner i historien

Detta är den femte generationen av M3. På 1980-talet homologerade BMW en "Motorsport" e30 M3 för att uppfylla reglerna för turbilar. Den använde fyrcylindriga motorer, som när de hade gått igenom tre utvecklingar producerade drygt 230 hk och ord som "rå" och "ren" växer upp mycket när du pratar om e30.

Pocket-lintbmw m3 recension 2014 bild 4

Nästa generation, e36, ökade i vikt, växte i storlek och fick vad som nu ses som signaturmotorkonfigurationen - en rak sex. Samtida rapporter var gynnsamma, men e36 har kommit att ses som M3-kullens körning. Mycket mer gynnad är e46, av vilken många exempel fortfarande kan ses på vägen idag. Det fortsatte med den rak sexmotorn, om än i en mer kraftfull form än tidigare och med en mer glänsande kraftleverans.

Men allt förändrades med den sista e90 - som tänktes i början av nighies, när oro över bränsleekonomi och utsläpp var mindre pressande än idag - som i strävan efter mer kraft, innebar att den använde en V8. Den kretsade nära 9000 rpm, gjorde ett ljud som gamla duffers i bilindustrin blev dimmiga över och var så törstig att det kämpade för att resa 200 miles på en tank med bränsle.

Definierar en motor ett namn?

Vad du tar bort från M3: s släktträd är motorn är hjärtat och själen - och kärnan till överklagandet - hos dessa bilar. Puristen oroar sig för den här nya bilen är att turboladdning av motorn kommer att göra den mindre tilltalande; gör det mindre av en M3. Och om det enda sättet du tål att börja dagen är med ljudet av en V8, kommer den nya M3 inte att vara något för dig.

Pocket-lintbmw m3 recension 2014 bild 5

Närma dig med ett öppet sinne, men det finns mycket att gilla i 2014: s M3. Motorbuller är ovanligt. Inte krämigt slät som BMW: s traditionella, icke-turbo raka sexar, men mer guttural. Och BMW förstärker det verkliga ljudet genom att leda ljud in i kabinen genom högtalarna. Men det är inte obehagligt. Dess ljudutbud är brett - det chunters, chattar, morrar och ylar på ett varierat sätt som fick oss att le.

Varför bli så upptagen över det ljud som motorn gör? För när du förstår att BMW har tagit bort all oro för turboladdning (gasrespons, brist på topp-zing) är det den enda omtvistade aspekten. Och bullret är bara bra där tidigare M3-motorer var bra. Motorn på M3 är inte längre dess utmärkta aspekt. Men det beror på att resten av bilen nu är så bra.

Utbuktande i sömmarna

Det börjar med utseendet. Baserat på 3-serien, är det viktiga överklaganden till M3 över matlagningsmodellerna. Den subtila uppmärksamheten på designdetaljer och uppgraderingar är främst bland dem. De skräddarsydda vingspeglarna återger den tidigare M3: s signatur "dubbla arm" -design men återansluts aldrig helt på toppen av spegelseglet. Det finns ett lackerat kolfibertak. De luftgardinskapande delade ytorna i den nedre stötfångaren ger M3 inte bara en djupare, mer aggressiv haka - utan tänker bara på lite av aero-tech i nya BMW i8.

LÄS: BMW i8 första körning: Hantering av framtidens elektriska superbil

Vår verkliga anledning att välja att testa en M3 över M4 (en större andel köpare kommer att gå för kupén) är att vi tror att den ser bättre ut. Det är mer skräddarsydda. Medan M4 håller fast i standard 4-serie coupe-kroppsskal, på M3, var BMW tvungen att passa bredare bakre vingar som flairar ut utsökt för att innehålla bakhjulen och ge den en helt annan hållning än den vanliga salongen. Detta markerar det omedelbart som speciellt. Det är som en kroppsbyggare som pressas in i en alldeles för liten kostym - all aggression, latent avsikt och hot.

Pocket-lintbmw m3 recension 2014 bild 3

Det andra vi gillar är att BMW genom det enkla tilldelningen av färg ger dig möjlighet att ringa upp eller ner hur mycket uppmärksamhet du vill att din nya M3 ska dra. Blanda i bakgrunden och gå smygande med mineralgrått eller safirsvart. Eller välj en av de skräddarsydda M-färgerna: "Sakhir orange", "Austin gul" eller - och som vår testbil - Yas Marina blå och du har en bil som vissa trafikanter omedelbart kommer att klocka som en ny M3. Vid vilken tidpunkt de försöker sätta in Focus ST i din bakre stötfångare, om vår erfarenhet är representativ.

M & M

Detta tema fortsätter inuti. Det är 3-serien + i den senaste M3. Du får skräddarsydda vingar med säte i ett stycke som vi älskade absolut. De faller lågt och kramar dig precis rätt och de bleka färgerna på det metalliska M-märket i sätena visar uppmärksamheten på detaljer.

Pocket-lintbmw m3 recension 2014 bild 8

I stället för BMW: s vanliga elektroniskt manövrerade bilväxel, från mittkonsolen spirar en stumpig liten ratt, prydd med M DCT. Eller så gör du det om du ger BMW 2,645 £ för privilegiet för detta alternativ. Vilket är något du verkligen måste göra, för den 7-växlade växellådan med dubbla kopplingar är nu central för bilens körupplevelse. Växelbyten kommer så snabbt, så skarpt att de gör att automatiska lådor verkar långsamma och den manuella bara gamla hatten - den passar perfekt med de missilliknande snabba egenskaperna hos nya M3. Bara ibland får det dig att se ut som om du inte kan köra - vanligtvis när du rullar upp till en rondell och förbereder dig för att stoppa när du istället bestämmer att det finns tillräckligt med tid att gå istället. Då får du lite en huvudskyddande ryck som kommer att dra sidled av dina passagerare.

Medan resten av upplevelsen av att vara i M3 liknar en 3-serie, är det inte dåligt eftersom - och som vi har sagt tidigare - ergonomin och tekniken är så sorterade. Navet är intuitivt, du har tillgång till olika appar, det berättar var trafiken sker via färger på kartan. Utöver tekniken ger BMW dig bara tillräckligt med små detaljer för att påminna dig om att du kör något speciellt: från dubbla sömmar i lädret till de smala, längre växelspaddlarna.

Pocket-lintbmw m3 recension 2014 bild 9

Sedan finns det vår favoritblomstring: när du sänker gasreglaget i de nedre växlarna börjar de digitala LED-lamporna på varvräknarens yttre kanter tändas när nålen svänger förbi 5000 rpm och därefter räknas upp i följd, med nålen till den röda linjen, innan den sista röda lampan blinkar som indikerar att du måste växla upp en växel. Det är ett beroendeframkallande spel och också ett som du måste vara försiktig med att spela på vägen, eftersom tredje växeln slänger dig djupt in i licensförlorande territorium. Säkerhet först, människor.

Konfigurera din enhet

De viktigaste knapparna i kabinen är dock de sex som skräddarsyr körupplevelsen. Det finns M1 och M2 på ratten; drivlina, spjäll, styrknapp intill växelspaken; plus växelhastighetsknappen i tre steg bakom den.

Under det decennium och ett halvt som finns mellan e46 M3 som dyker upp och den här nya M3 2014 har möjligheten att skräddarsy installationen av hur prestanda bilar kör exponentiellt expanderat. I e46 fanns det en sportknapp som du tryckte på om du ville ha ett skarpare gasrespons och en dragknapp för att stänga av skyddssystemen. I M3 F80 kan du justera hur drivlinans respons, växlingshastighet, spjällfasthet, styrvikt, nivåer av stabilitetskontrollintervention och till och med det grafiska formatet för head-up-displayen.

Pocket-lintbmw m3 recension 2014 bild 24

Med tanke på de många justeringsfaktorerna, inser BMW att installationen av bilen varje gång du stiger in är lite av ett drag och ger M1 och M2 genvägsknappar på ratten, vilket ger dig en enda knapp att trycka på för att aktivera en fördefinierad inställning av alla de variabla parametrarna. Som vi misstänker att de flesta ägarna kommer, ringde vi upp M1 som vår kylda, obehagliga pendlingsuppsättning. Och M2 för de mer brådskande ögonblicken med stabilitetskontrollen inställd på MDM - som möjliggjorde överstyrning men inte så mycket att du skulle hamna i diken och allt spärrar spjällen till sport plus. Du får en konstant påminnelse i det nedre segmentet av varvräknaren för att se vilka lägen du har ställt in för styrning, drivlina, spjäll och växlingshastighet också.

Många tillverkare gör liknande och det fungerar bra här men kastar upp en eller två frågor. Det första är varför bilen återgår till en komfortabel, allt-backad-inställning varje gång du stoppar den. Varför kommer det inte ihåg din senaste inställning baserat på nyckeln (som radio, säte och speglar gör)? Under det att ha så mycket förmåga att justera installationen skapar det ett nag att jaga din svans, och försöker ständigt justera den bästa inställningen för varje körning och varje väg. Det finns något att säga för e46: s två-knappar-och-det-är-tillvägagångssätt. Valparadox någon?

Kan fortfarande

Det kan dock alla vara en svag punkt, eftersom 500 meter på vägen på din första enhet är det klart att M3 fortfarande har det. Det känns inklämt i vägen, hakat ner och ändå grundat för handling. Efter att ha gått ut ur en av sina kraftfulla systrar i 3-serien, känns det som en helt annan bil. Det är naturligtvis och den dyra, polerade kvaliteten på resan och hur bilen rör sig är främst tack vare dyra och skräddarsydda komponenter som används under huden. En speciell framaxelhållare, kolfiberaxlar, helt skräddarsydda, gjutna fjädringskomponenter och bäst av allt hela bakaxelaggregatet (komplett med sin speciella M-differential) är bultad direkt på karossen.

Vad allt detta fordonsgeekery betyder är att du betalar extra för saker i M3 som du inte kan se. Men pojke kan du känna det på vägen. I styvhet, omedelbarhet och vakenhet i hur M3 hanterar och styr - men också på det kompatibla och sofistikerade sättet det rider på.

Pocket-lintbmw m3 recension 2014 bild 2

Det är självklart att det också är bländande snabbt. Ungefär en månad innan vi testade den nya M3 körde vi en av de sista av tidigare generationens V8-bilar, och den nya bilen känns mycket snabbare. Fördelen med den nya M3-motorn är att medan du i den gamla bilen var tvungen att vrida den för att gå snabbt, har den nya en vridmomentkurva vid lägre motorhastigheter som kommer att skicka e90-ägare svindlande och ändå behålla en varv-hungrig, un -strangulerad natur i toppklass som betyder att du får det bästa av alla världar.

Styrningen känns dock lite död, men i sportläge är dess vikt bra och det ger dig tillräckligt med ledtrådar om var bilen ska gå. Framaxeln spikar sig i hörn upp till mycket dumma hastigheter, att även icke-wannabe racingförare kommer att finna sig få förtroende för M3 som gör att den kan kantas i liftdriv och sedan full-on-overstyrda runda hörn mest lätt att fånga och skratta högt roligt sätt. Köp aktier i Michelin om du är en wannabe-racerförare och tycker om ett sådant barnsligt beteende, eftersom du kommer att komma igenom däck.

De bästa elbilarna 2021: De bästa batteridrivna fordonen som finns på brittiska vägar

Sista ordet till bromsarna, som på vår testbil var de 6 250 £ valfria M kolkeramiska enheterna. BMW: s något eftertryckliga svar på klagomål om att M3s alltid har varit lite underbromsade, dessa tillägg är oöverträffade i sin stoppförmåga, lättare att modulera än många kolkeramik vi har drivit och inte skriker heller (en annan kolkeramisk bugg Björn). Endast de som tänker spendera allvarlig tid på rätt spår borde allvarligt överväga ett sådant dyrt tillskott.

Första intrycken

Kärnan i M3: s överklagande har alltid varit tillgängligheten - det faktum att det är en 3-serie kroppsskal betyder att du kan använda den varje dag, köra den till jobbet, ta din familj i dagar ute i den - blandad med extrema nivåer av prestanda och körglädje . Den senaste versionen förändrar inte den första delen av affären. Välj att köra en M3 som din enda familjebil, som en 3-serie, och du står inför få kompromisser. Den nya motorn betyder att den till och med kan slå 30mpg, eller den bästa delen av 400 mil mellan påfyllningar, vilket gör den mycket mer användbar.

Den verkliga frågan är om den behåller de magiska egenskaperna som M3 alltid har haft och är tillräckligt speciell för att motivera ett startpris på 54775 £. Vissa har sagt att priset ser brant ut eftersom det är ett pris du kan köpa kraftfulla Jags och Porsches för och det är ett steg mer än en Audi RS4 eller Mercedes C63 AMG. Det berättar dock inte hela bilden eftersom M3 levereras med nästan allt du behöver som standard, inklusive full satellitnavigering och metallfärg som de flesta företag tar extra betalt för. Det enda du verkligen behöver betala för är den automatiska växellådan. Specificera sina konkurrenter till liknande nivåer som M3 och spelplanen planar ut. Från var vi sitter är konkurrenterna helt enkelt inte lika attraktiva för att äga eller så speciella att köra som den här nya M3. Inte i deras nuvarande former ändå.

Även om M3 kanske inte längre har en motor som sticker ut huvud och axlar som bilens bästa aspekt, beror det delvis på att resten av paketet har utvecklats till en så hög standard. Det sätt på vilket chassit har ställts in för att låta bilen flyta över Storbritanniens spårade vägar, för att fånga din familj, men också för att täcka mark i en skrämmande takt samtidigt som du kan ha kul, har aldrig upphört att imponera på oss. Fram till den nya Mercedes AMG C63 kommer nästa år är BMW M3 i princip en bil utan rivaler.

Ny motor eller inte, M3s legendariska status är säker för tillfället.

Skriva av Joe Simpson. Ursprungligen publicerad den 24 September 2014.