Pocket-lint stöds av sina läsare. När du köper via länkar på vår webbplats kan vi tjäna en affiliate provision. Läs mer

Denna sida har översatts med AI och maskininlärning.

(Pocket-lint) - Inte varje bärbar bärbar dator vill i hemlighet vara en MacBook. Ingen annan serie spikar riktigt "inte en MacBook" -vinkel som Lenovo ThinkPad X1 Carbon, samtidigt som du fortfarande ger dig nästan alla fördelar med en tunn och lätt Apple-dator. Detta är en för Apple hatare där ute.

X1 är smart, mer än bara lite nördig och har några affärsfunktioner som du bara inte hittar i de flesta andra ultratunna bärbara datorer. Det humörsvarta utseendet, som verkar vara avsett för möten snarare än skvaller för kaféer, har sitt eget tilltal.

Den enda riktiga fastpunkten är priset. På drygt 1400 £ för den version vi granskar - och uppåt £ 2100 för versionen med 4G och 16 GB RAM - är X1 en bona fide plånbok-dränering. Är det värt det?

Lenovo ThinkPad X1 Carbon recension: Design

  • Kolfiberskal, 1,13 kg
  • Mått: 324 x 217 x 16 mm
  • Full storlek HDMI, 2x USB 3.0, 2x USB-C, 1x microSD
  • 1x mini Ethernet-port (adapter ingår), 4G-modell tillgänglig

Designhandboken för snygga och smala bärbara datorer skrevs för flera år sedan och har blivit lite av en bibel från vilken bara den djärva avvikelsen. Det står: gör dina bärbara datorer smala, gör dem av aluminium och ser till att alla kommer att veta att det är aluminium när de tittar på eller rör vid det.

Lenovo ThinkPad-svaret är "ja, vad som helst". Denna bärbara dator är tillverkad med en kolfiberförstärkt magnesiumlegering.

Pocket-lintLenovo Thinkpad X1 Carbon 2017 bild 3

Trots ett lite plastigt utseende är denna blandning av material lätt, stel och mindre benägen för uppenbara repor än vissa typer av metall. Med andra ord: Lenovo Thinkpad X1 Carbon är en vägkrigare.

Den väger bara 1,13 kg trots att den har en 14-tums skärm. Och i årets modell har skärmens surround trimmats ner till bara några millimeter för ännu större bärbarhet. Det är en riktig glädje att använda när du är ute och reser.

De som är vana vid mer konventionella bärbara datorer kommer inte nödvändigtvis att älska hur de är gjorda. X1 Carbon har en relativt boxig form, locket är lika slätt som de kommer med en liten LED på ThinkPad-logotypen och undersidan försöker inte dölja sömmarna mellan plattorna som utgör chassit. Anslutningen på undersidan är till och med något annorlunda på ena sidan, vilket i en mindre bärbar dator kan få dig att tro att ett skak kan göra att Lenovo Thinkpad X1 Carbon faller sönder. Vi kommer dock att ge Lenovo fördelen av tvivel, eftersom den här designpunkten verkar bero på den allt mer omoderna inkluderingen av kontakter i full storlek.

Medan Apple och Asus fortsätter att para ner de kontakter du får i deras toppmodeller, har Lenovo Thinkpad X1 Carbon inte bara ett par USB-C-enheter av rivaliserande modeller utan också mycket. Det finns en HDMI i full storlek, två USB-enheter i full storlek och en mini-Ethernet-port (en RJ45-adapter ingår).

Pocket-lintLenovo Thinkpad X1 Carbon 2017 bild 7

På baksidan finns ett fack som innehåller ett microSD-kort och ett nanoSIM också (det senare endast för 4G-modellen). Som människor som tar foton med DSLR och spegelfria kameror hela tiden föredrar vi en SD-kortplats i full storlek, men det är sällsynt att se en bärbar dator detta smala och lätta paket i så omfattande kontakter.

Lenovo Thinkpad X1 Carbon betyder affärer, och inte bara i den meningen att det är redo att ta på sig en massa tråkiga affärsmöten.

Lenovo ThinkPad Carbon X1 recension: Tangentbord och pekplatta

  • Bakgrundsbelyst tangentbord i full storlek med djup nedtryckning av tangenter
  • Inbyggd fingeravtrycksläsare
  • Mus "nippel"

Den andra trendbockande toppfunktionen i Thinkpad X1 Carbon är dess tangentbord. En avsiktlig motgift mot den fortsatta bantningen av tangentbord någon annanstans, nyckelåtgärden här är tjock, väldefinierad och ungefär så djup som det är fysiskt möjligt i en bärbar dator så tunn.

Pocket-lintLenovo Thinkpad X1 Carbon 2017 bild 9

Inte alla verkar förstå varför människor blir nöjda med företag som Apple och Asus som tillverkar tangentbord med tangenter som knappt trycker ner när du trycker på dem. Men det gör skillnad om du skriver tusentals ord om dagen.

Lenovo har behållit en annan ThinkPad-häftklammer i Thinkpad X1 Carbon: en "nippel" -mus. Det är den lilla joysticken som finns mellan G-, H- och B-tangenterna. Vissa tycker att detta är så pinsamt som det låter, och även om det är lite av en relikvie, låter det dig styra muspekaren medan du knappt byter händer från deras normala skrivposition.

Det är också varför musknapparna ligger ovanför styrplattan snarare än under den: de är för bröstvårtan, inte för dynan. Och om det finns en del av Lenovo Thinkpad X1 Carbon som inte ser så bra ut oavsett hur du försöker sälja det, så är det här. Men de fungerar och har ett högklassigt klick precis som tangentbordet.

Den mellersta knappen fungerar som ett rullhjul, om du undrar.

Pocket-lintLenovo Thinkpad X1 Carbon 2017 bild 11

För de som inte spelar för bröstvårtan, det finns en standard pekplatta nedan, en med sitt eget fysiska klick, så att du kan ignorera knapparna ovan. Även om det är relativt litet, är ytan härlig med en extremt slät texturerad glasfinish som är så fin att den känns mjuk.

Bredvid dynan finns en fingeravtrycksläsare. Dessa hittades i bärbara datorer för många år sedan, men de är mycket mer på mode idag. Du måste bara placera ett finger på den infällda dynan för att få den att fungera. Det är inte den snabbaste fingerskannern, men är ganska tillförlitlig.

Lenovo Thinkpad X1 Carbon har dock inte inloggning via kameran. Detta kräver en Intel RealSense-kamera med IR-djupuppfattning, där den här bärbara datorn bara har en liten standardwebbkamera ovanför skärmen.

Lenovo ThinkPad X1 Carbon recension: Skärm

  • 14-tums IPS LCD-panel
  • Matt finish för att undvika reflektioner
  • Full HD-upplösning (1920 x 1080)
  • WQHD IPS (2560 x 1440) 300 nits panel tillgänglig sommaren 2017

Detta väcker frågan, borde Lenovo Thinkpad X1 Carbon ha nästan allt med tanke på sitt pris? Detta dyker upp igen med skärmen.

X1 Carbon har en mycket trevlig 14-tums IPS LCD-skärm, men det är bara Full HD. Apples MacBook Pro 13, Asus UX330 och avancerade Dell XPS 13 erbjuder alla mycket skarpare skärmar.

Pocket-lintLenovo Thinkpad X1 Carbon 2017 bild 14

Du kan märka skillnaden ganska enkelt också. Pixellering på X1 Carbon är synlig från den typ av avstånd du kommer att arbeta från. Det finns ett WQHD 1440p-alternativ om du köper direkt från Lenovo, men den versionen är inte tillgänglig i Storbritannien än: den kommer snart.

Färg är bara bra snarare än superdjupmättad också, men delvis beror det på att Thinkpad X1 Carbon har en ultrapraktisk matt skärmfinish snarare än den blanka typen. Återigen spelar Lenovo spelet lite annorlunda, och det gör det mycket lättare att använda den bärbara datorn utanför.

Lenovo ThinkPad Carbon X1 recension: Peformance

  • Intel Core i5 och i7-processoralternativ (upp till 3,5 GHz)
  • 8 GB DDR3 RAM som standard (till 16 GB tillgängligt)
  • Ingen diskret grafik; Intel HD Graphics 620 som standard

Ett område där Thinkpad X1 Carbon är mer eller mindre helt standard är verklig prestanda, för det finns verkligen inte så många alternativ i en bärbar dator som den här. Praktiskt taget alla avancerade bärbara datorer använder Intel-processorer, av antingen standard Core-serien eller Y-serien med lägre effekt.

Thinkpad X1 Carbon använder tack och lov hela Intel Core i-series-processorer med dubbla kärnor. Vår granskningsmodell använder en Intel Core i7-7500U CPU. Vissa varianter har också vPro-processorer, som har extra kotletter för företagsanvändare, vilket möjliggör enkel fjärråtkomst.

Pocket-lintLenovo Thinkpad X1 Carbon 2017 bild 5

Det är inte svårt att föreställa sig gamla ThinkPad-arbetsstationsfans som spottar tanken på att använda en dual-core CPU som denna snarare än en mycket kraftfullare fyrkärnig. De skulle dock vara beredda på något mycket tjockare och tyngre än ThinkPad X1 Carbon.

För lätta och måttliga uppgifter är X1 Carbon lyhörd, snabb och kraftfull nog, delvis tack vare dess användning av SSD-lagring och ett rimligt 8 GB RAM-minne. Det är 16 GB RAM- och SSD-uppgraderingar som driver X1 Carbon-priset upp närmare £ 2000.

Ingen överraskning för en bärbar dator som ser lika seriös ut som ett Excel-kalkylblad, Thinkpad X1 Carbon har inga speciella spelfärdigheter. Du får Intel HD 620 grafikchipset, som bara är grundläggande integrerad grafik. Dessa dagar räcker det för att vissa spel ska bli några år gamla på 720p med alla visuella bonuseffekter avstängda. De senaste och bästa spelen körs dock som en Powerpoint-presentation när de levereras som de ska spelas, med grafiken maxad och upplösningen på 1080p.

Lenovo ThinkPad X1 Carbon recension: Batteritid

  • 57Wh batteri, räcker mer än 12 timmar per laddning
  • USB-C-laddning för snabb påfyllning

Kärnan i alla bärbara datorer med affärsfokus är livslängd. Och X1 Carbon är bra i detta avseende. Ladda den bärbara datorn med en av USB-C-portarna och den fyller snabbt på en kraftig laddning på bara 30 minuter.

Pocket-lintLenovo Thinkpad X1 Carbon 2017 bild 2

Lenovos djärva påstående är att batteriet räcker i 15,5 timmar, vilket bara verkar orealistiskt i en så tunn bärbar dator. Visst nog fick vi inte riktigt att det varade så länge - men det är fortfarande en trooper. Med lätta uppgifter, som håller skärmen på den nivå du kan använda inomhus, räcker ThinkPad X1 Carbon i 12 timmar och 30 minuter.

Det kommer att falla ner lite om du tenderar att öppna massor av webbläsarfönster eller börjar göra mer än att svara på e-post och titta på video. Men det är uthållighet hela dagen och sedan lite.

Bästa Chromebook 2021: Vårt val av de bästa Chrome OS-bärbara datorerna för skola, högskola och mer

Första intrycken

ThinkPad X1 Carbon är en lämplig och startad bärbar dator med allt som en stilig globtrotter behöver. Den är tunn, tuff, ultralätt, kraftfull och håller en ålder mellan laddningarna.

Det finns också buntar av gammaldags charm här, med ett utmärkt fast tangentbord och korrekta anslutningar snarare än bara en kontakt som många inte ens använder än.

Priset kommer dock att skjuta upp några, men ingen tvekan om det. Det är en extremt dyr bärbar dator i vissa konfigurationer, och en som inte går för en uppenbart obefläckad byggnad, störande funktioner eller större kraft än konkurrenterna.

Men det är fortfarande bra. Mycket, mycket bra.

Alternativ att överväga

Pocket-lintapple macbook pro 2016 recension bild 2

MacBook Pro 13

Om du vill gå med publiken istället är MacBook Pro 13 en onekligen bra bärbar dator. Men dess tillvägagångssätt är motsatt till Lenovos i flera avseenden. Tangentbordet är mycket grundare, pekplattan mycket större och avancerade modeller har en touch OLED-skärm ovanför tangentbordet. Vissa tycker om det, andra tycker det är ett dyrt slöseri med pengar. Skärmen med högre upplösning är mer färgstark än ThinkPad X1 Carbon, men eftersom det är glansigt kommer reflektioner sannolikt att vara mer problem om du vill använda den utomhus.

Läs hela artikeln: MacBook Pro-recension

Pocket-lintdell xps 13 recension 2015 bild 1

Dell XPS 13

Få andra bärbara datorer balanserar stil och substans liksom XPS 13, och det är ett utmärkt val om du vill ha något med mer visuell pizzazz än Lenovo. Det är också billigare än X1 Carbon, även om skärmen också är mindre.

Båda bärbara datorer har episk uthållighet när de utför lätta uppgifter, men XPS 13 tenderar att hålla i upp till en timme längre i tester.

Läs hela artikeln: Dell XPS 13 recension

Microsoft Surface Book

Detta är en annan avancerad bärbar dator, men en med olika, mer varierade mål. Det är tyngre och tjockare än Lenovo, men har en avtagbar skärm, en penna och en inbyggd grafikchipset för bättre spelprestanda.

Surfacebook Pro är dock ännu dyrare och använder för närvarande generationens Intel-processorer snarare än den senaste rasen.

Läs hela artikeln: Microsoft Surface Book recension

Skriva av Andrew Williams. Ursprungligen publicerad den 4 Augusti 2017.