Denna sida har översatts med AI och maskininlärning.

(Pocket-lint) - Facebook-ägda WhatsApp ber sina användare att anmäla sig till ett nytt villkor. Här är vad som händer och varför.

Uppdaterade inte WhatsApp villkoren tidigare?

Ja, i januari 2021 lanserade WhatsApp en ny sekretesspolicy som en plasmaskärm i appen försökte få dig att registrera dig för.

Vissa användare såg det som Facebook som försökte få mer av människors personliga information och ett stort antal människor strömmade till rivaliserande chattappar som Telegram och Signal - även om det inte nödvändigtvis betyder att de naturligtvis slutade använda WhatsApp. WhatsApp var tvungen att gå tillbaka på uppdateringen och sa att det skulle ge mer tid . Observera att det inte stod att den här frågan skulle försvinna.

Så vad händer nu?

WhatsApp ber nu användarna att godkänna villkoren på ett mer subtilt sätt med hjälp av en banner högst upp på chattlistan. Om du klickar på x för att stänga den kommer den att dyka upp igen efter ett tag.

Vad förändras faktiskt Facebook här?

I motsats till vad som allmänt uppfattas är alla WhatsApp-chattar krypterade från slut till slut och kan inte nås av Facebook.

WhatsApp säger "uppdateringen innehåller nya alternativ som människor kommer att behöva skicka ett meddelande till ett företag på WhatsApp och ger ytterligare transparens om hur vi samlar in och använder data. WhatsApp betonar att dessa nya funktioner är" helt frivilliga ".

"Även om inte alla handlar med ett företag på WhatsApp idag, tror vi att fler kommer att välja att göra det i framtiden och det är viktigt att människor är medvetna om dessa tjänster. Denna uppdatering utökar inte vår förmåga att dela data med Facebook."

"Vi håller inte loggar över vem som helst som meddelar eller ringer. Vi kan inte heller se din delade plats och vi delar inte dina kontakter med Facebook."

WhatsApp tillade dock att affärsfunktionerna är en del av hur appen kan tillhandahållas gratis. Med andra ord, företag debiteras för dessa funktioner. "Vissa shoppingfunktioner involverar Facebook så att företag kan hantera sina lager i olika appar. Vi visar mer information direkt i WhatsApp så att människor kan välja om de vill engagera sig med företag eller inte."

Vilka data har Facebook då från WhatsApp?

Facebook får "lite begränsad data" från WhatsApp - ditt telefonnummer som du lägger till när du loggar in och till exempel information om din mobila enhet. Många appar har tillgång till denna information.

Vad säger WhatsApp om rivaliserande appar?

"Vi förstår att vissa människor kan kolla in andra appar för att se vad de har att erbjuda" säger företaget. "Vi har sett några av våra konkurrenter försöka komma undan med att hävda att de inte kan se människors meddelanden - om en app inte erbjuder end-to-end-kryptering som standard betyder det att de kan läsa dina meddelanden." Det är tydligt att Telegram är i rampljuset här, eftersom det inte erbjuder standard end-to-end-kryptering, men det finns ett alternativ för det. Signal är säkrare och använder kryptering, dock

Måste jag gå med på att fortsätta använda WhatsApp?

Med ett ord, ja. Det finns en deadline den 15 maj men du kan acceptera när som helst efter det. Ditt konto kommer inte att raderas om du inte accepterar de nya villkoren men WhatsApp säger "du kommer inte att ha full funktionalitet av WhatsApp förrän du accepterar. På kort tid kan du ta emot samtal och aviseringar, men kommer inte att kunna läsa eller skicka meddelanden från appen. " Aj.

Om du vill lämna kan du exportera dina chattar före tidsfristen.

Bästa VPN 2021: De 10 bästa VPN-erbjudandenen i USA och Storbritannien

Här är WhatsApps vanliga FAQ om uppdateringen om du vill ha mer information.

Skriva av Dan Grabham.