Pocket-lint stöds av sina läsare. När du köper via länkar på vår webbplats kan vi tjäna en affiliate provision. Läs mer

Denna sida har översatts med AI och maskininlärning.

(Pocket-lint) - Google meddelade i november 2020 att det ändrade hur säkerhetskopieringen av Google Foto skulle fungera, vilket innebär att alla som använder tjänsten måste notera.

Ändringen sker den 1 juni 2021, så om du vill dra nytta av det kostnadsfria lagringsutrymmet innan ändringen sker måste du lägga märke till det nu.

Vad förändras i Google Foto?

Den stora förändringen är att foton som laddas upp i "Hög kvalitet" inte längre får obegränsat lagringsutrymme. Google ändrar också namnet på denna nivå till "Storage Saver", bara för att påminna dig om att den inte är av hög kvalitet, det är ett komprimerat format. Den här uppdateringen rullar ut så att vissa kommer att se "Hög kvalitet" i Google Foto och andra kommer att se den nya formuleringen "Storage Saver".

Google Foto erbjuder två alternativ för säkerhetskopiering - den första är "Originalkvalitet" som alltid har räknats mot din ersättning, den andra är "Hög kvalitet / lagringssparare" som är ett komprimerat format och har fram till den 1 juni varit obegränsat.

Ändringen är att från och med den 1 juni kommer nya "högkvalitets- / lagringssparare" -bildöverföringar att räknas med i lagringsutgiften i ditt Google-konto. Det är 15 GB som standard, med alternativ för att köpa mer lagringsutrymme via Google One-programmet .

Vad sägs om befintliga foton i Google Foto?

Allt du har i Google Foto, som laddas upp före den 1 juni 2021 förblir gratis. Så om du har laddat upp massor av "högkvalitativa / lagringssparare" -foton tidigare kommer du inte plötsligt att träffas med en räkning.

Men allt du laddar upp efter den 1 juni 2021 räknas mot din lagringsersättning.

Vad behöver jag göra nu?

Det finns inget du verkligen behöver göra, förutom att vara medveten om förändringen.

Ja, om du har några bilder du vill ha i Google Foto som inte redan har säkerhetskopierats där, är det nu dags att flytta dem i "Hög kvalitet / lagringssparare" innan ändringen kommer in. Detta kan inkludera bilder som du har på din dator att du vill flytta till Google Foto innan begränsningen kommer på plats.

Du hittar mer information om Back and Sync-datorappen här.

Det finns också några verktyg som Google gör tillgängliga för att hantera din lagring. Dessa finns i kontoområdet, även om detta rullar ut, så du kanske inte ser det i din app direkt.

Du kan se en uppskattning av hur länge ditt Google-lagringsutrymme kommer att hålla, samt verktyg för lagringshantering. Dessa markerar saker som suddiga bilder eller stora videofiler som du kanske vill ta bort för att få lite utrymme tillbaka. Du kommer också att kunna se alla dina skärmdumpar här, om du vill ta bort dem.

Vad sägs om bilder med "originalkvalitet"?

Dessa har alltid räknats mot din lagringsgräns, såvida du inte laddade upp dem från en Pixel, Pixel 2 eller Pixel 3, som erbjöd obegränsat Google Photo-lagring när dessa enheter lanserades. De är skyddade i Google Foto, kommer alltid att vara "Originalkvalitet" och räknas inte mot dina gränser.

Om du använder någon annan typ av Android-telefon, räknas dina bilder med "Originalkvalitet" redan mot din begränsade lagringsutrymme. Du kanske vill överväga att flytta till "Hög kvalitet" för att spara utrymme, såvida du inte verkligen behöver de okomprimerade bilderna.

Finns det några undantag?

Ja. Pixel-telefoner får fortfarande obegränsad säkerhetskopiering av "hög kvalitet / lagringssparare" till Google Photos, så om du har en Pixel 1-5-enhet kan du fortfarande lagra alla dessa foton utan att det räknas mot din begränsade lagring, så länge som du laddar upp i "Hög kvalitet / lagringssparare".

Så här ändrar du dina säkerhetskopieringsinställningar i Google Foto

Om du vill kontrollera vad du för närvarande gör, öppnar du appen Google Photos på din telefon och trycker på ikonen för ditt Google-konto i det övre högra hörnet.

Detta ger dig en snapshop av ditt Google-kontolagring. Tryck på fältet så går du igenom inställningarna för säkerhetskopiering och synkronisering. Längst ner på sidan hittar du "uppladdningsstorlek" där du kan ändra kvalitetsinställningarna.

Du kan också köpa lagringsutrymme här om du bestämmer dig för att det är dags att få mer lagringsutrymme från Google.

Om du använder appen Backup and Sync på din dator kan du hitta inställningarna i appinställningarna.

Så här ändrar du "Originalkvalitets" -bilder i Google Foto till "Hög kvalitet / lagringssparare"

Om du alltid har använt "Originalkvalitet" och vill reducera dessa bilder till "Hög kvalitet / lagringssparare" för att minska lagringsutrymmet du använder finns det möjlighet i Google Foto att göra det.

Gå till Google Photos-inställningarna i din webbläsare på photos.google.com/settings så ser du alternativet "Återställ lagring". Detta komprimerar bilder som du redan har i Google Foto och konverterar dem till "Hög kvalitet / lagringssparare".

Det finns något att notera här: den här processen kan inte omvändas, när du trycker på den knappen kommer Google att gå av och komprimera dessa bilder, så om det finns något du behöver i högsta kvalitet måste du se till att du inte förlorar det där.

Bästa VPN 2021: De 10 bästa VPN-erbjudandenen i USA och Storbritannien

Återigen, allt som laddades upp från en Pixel 1, Pixel 2 eller Pixel 3 i "Original Quality" under den period där detta erbjöds som obegränsat kommer inte att komprimeras: det räknas inte med din lagring, så Google vann " inte röra vid den.

Skriva av Chris Hall.