Denna sida har översatts med AI och maskininlärning.

(Pocket-lint) - Facebook har börjat rulla ut ett meddelande till Facebook-mobilappens nyhetsflöde som låter användarna veta om deras data delades felaktigt med dataanalysföretaget Cambridge Analytica.

  • Facebook-skandal: Vem som helst kunde ha skrapat sin profil. Och ja, det betyder dig

När du loggar in på Facebook-mobilappen ska du få ett av två meddelanden. Man riktar dig helt enkelt till avsnittet Appar och webbplatser på Facebook, som låter dig se var du har använt dina Facebook-inloggningsuppgifter på externa webbplatser. När du väl är där kan du ta bort åtkomst för att förhindra att dina data delas.

Om du får det andra av de två meddelandena betyder det dock att dina data delades intakt med Cambridge Analytica. En miljon eller så brittiska Facebook-användare rapporteras vara påverkade.

Bästa VPN 2021: De 10 bästa VPN-erbjudandenen i USA och Storbritannien

Meddelandet säger "Vi har förbjudit webbplatsen" This is Your Digital Life "som en av dina vänner använde Facebook för att logga in på."

"Vi gjorde det för att webbplatsen kan ha missbrukat en del av din Facebook-information genom att dela den med ett företag som heter Cambridge Analytica."

Användare som får detta meddelande får också en länk för att gå till avsnittet Appar och webbplatser på Facebook för att ta bort åtkomst till externa webbplatser.

Facebook Cambridge Analytica-skandalen såg det UK-baserade digitalanalysföretaget skörda data från mer än 50 miljoner Facebook-profiler. Företaget arbetade med Facebook-annonser för Donald Trumps valkampanj, men företaget insisterar på att det inte använde uppgifterna under valet.

Facebook-vd Mark Zuckerberg har sedan utfärdat en ursäkt och lagt ut en trestegsplan som beskriver hur sociala medier kommer att begränsa åtkomsten till dina data för att förhindra att något liknande händer igen.

Skriva av Max Langridge.