Pocket-lint stöds av sina läsare. När du köper via länkar på vår webbplats kan vi tjäna en affiliate provision. Läs mer

Denna sida har översatts med AI och maskininlärning.

(Pocket-lint) - Att tänka på ditt digitala arv efter att du dör är något de flesta börjar göra, hur morbidt det än låter.

Facebook är en av de få tillgängliga tjänsterna som har ett etablerat sätt att hantera kontohantering i händelse av en användares död, även om Apple också erbjuder det . Tanken är att en Facebook-användare kan ställa in en sorts exekutor, officiellt känd som en äldre kontakt, som kommer att ha begränsad tillgång till sitt konto. Detta kommer att tillåta dem att binda upp kontot och lämna det där som ett minne av personens liv.

Så, hur förbereder du ditt konto för den oundvikliga dagen? Och vad kommer att hända när det ska gå? Här är vad du behöver veta.

Pocket-lintFacebook Legacy Contact Hur man utser en profilexekutör för efter dödsbild 4

Vad händer med din Facebook efter döden?

Ditt Facebook-konto kan raderas efter döden , eller så kan det bli minnesvärt med en äldre kontakt som utsetts till kontoansvarig.

Minnesmärke ditt konto

Ett minnesvärt Facebook-konto visar ordet "Remembering" bredvid personens namn på sin profil. Beroende på kontots sekretessinställningar kan vänner fortfarande dela minnen på den memorialiserade profilen, och innehåll som personen delade förblir synligt för publiken som det ursprungligen delades med. Viktigast av allt, ingen kan logga in på ett minnesvärt konto, och utan en äldre kontakt kan det inte ändras.

Vad är en äldre Facebook-kontakt?

En äldre kontakt är någon som du kan välja att hantera ditt konto om det är minnesvärt. De måste vara 18 år eller äldre och ha Facebook-användare.

Om du lägger till en äldre kontakt kan de:

  1. Skriv ett fäst inlägg för din profil, som att dela ett sista meddelande å dina vägnar.
  2. Visa inlägg, även om du hade ställt in din integritet på Only Me.
  3. Bestäm vem som kan se och lägga upp hyllningar, om kontot har ett område för hyllningar.
  4. Ta bort hyllningsinlägg.
  5. Ändra vem som kan se inlägg som du är taggad i.
  6. Ta bort taggar av dig som någon annan har lagt upp.
  7. Svara på nya vänförfrågningar, som gamla familjemedlemmar som ännu inte var på Facebook.
  8. Uppdatera din profilbild och omslagsfoto.
  9. Begär att ditt konto tas bort.
  10. Stäng av kravet att granska inlägg och taggar innan de visas i hyllningssektionen om du hade aktiverat tidslinjegranskning.
  11. Ladda ner en kopia av det du har delat på Facebook om du har den här funktionen aktiverad.

Så, genom att välja en person som ska ha tillgång till ditt Facebook-konto efter döden, lämnar du inte dina djupaste hemligheter till dem. Tillgången är begränsad.

Om du lägger till en äldre kontakt kan de inte:

  1. Logga in på ditt konto.
  2. Läs dina meddelanden.
  3. Ta bort någon av dina vänner eller gör nya vänförfrågningar.
UnsplashFacebook-arvskontakt Hur man utser en profilutförare för efter dödsbild 2

Hur man utser en äldre Facebook-kontakt

Du kan lägga till eller ta bort en äldre kontakt i dina kontoinställningar när som helst.

Så här lägger du till en äldre kontakt:

  1. Klicka på rullgardinspilen uppe till höger på Facebook och klicka på Inställningar .
  2. Välj Inställningar och sekretess och klicka sedan på Inställningar .
  3. Klicka på Minnesmärkesinställningar .
  4. Skriv in en väns namn i Välj en vän och klicka på Lägg till .
  5. För att låta din vän veta att de nu är din gamla kontakt, klicka på Skicka .

Obs! För att ändra eller ta bort en äldre kontakt, följ steg 1-2 ovan och klicka sedan på Ta bort. Därifrån kan du lägga till en ny äldre kontakt om du vill.

Skriva av Maggie Tillman. Redigering av Britta O'Boyle. Ursprungligen publicerad den 27 Juli 2015.