Pocket-lint wordt ondersteund door zijn lezers. Wanneer u via links op onze site koopt, kunnen we een aangesloten commissie verdienen. Kom meer te weten

Deze pagina is vertaald met behulp van AI en machine learning.

(Pocket-lint) - Creëer een legende en het creëert een hengel voor zijn eigen rug. De BMW M3 is zon legende en bij elke nieuwe versie hoor je dezelfde klachten: "Hij is te ver verwijderd van het oorspronkelijke concept." "Het is te zwaar." Het heeft het verkeerde aantal cilinders. Maar de legendarische status betekent dat iedereen een idee heeft hoe het zou moeten zijn.

Het gekreun klonk vooral rond de nieuwste F80-variant van de auto omdat BMW de oude, geliefde V8-motor van het vorige model heeft weggegooid en deze heeft vervangen door een turbo-opgeladen zescilinder. Het maakt niet uit dat hij krachtiger (437 pk), meer koppel (550 nM) en zuiniger (32 lpg) is dan voorheen. De puristen zijn van streek.

Met dit in het achterhoofd, toen de man van BMW vroeg "M3 (sedan) of M4 (coupé)?" we kozen voor de auto met de legendarische naam. Kom maar op met de BMW M3 - maar is het nog steeds een legende?

Lessen in geschiedenis

Dit is de vijfde generatie M3. In de jaren 80 homologeerde BMW een "Motorsport" e30 M3 om te voldoen aan de toerwagenvoorschriften. Hij maakte gebruik van viercilindermotoren, die tegen de tijd dat ze drie evoluties hadden doorgemaakt, iets meer dan 230 pk produceerden en woorden als "rauw" en "puur" duiken vaak op als je het over de e30 hebt.

Pocket-lintbmw m3 review 2014 afbeelding 4

De volgende generatie, de e36, voegde meer gewicht toe, groeide in omvang en kreeg wat nu wordt gezien als de kenmerkende motorconfiguratie: een zescilinder in lijn. Hedendaagse rapporten waren gunstig, maar de e36 wordt gezien als de runt van het M3-nest. Veel meer geliefd is de e46, waarvan er vandaag de dag nog talloze voorbeelden op de weg te zien zijn. Het ging verder met de zescilinder lijnmotor, zij het in een krachtigere vorm dan voorheen en met een meer sprankelende vermogensafgifte.

Maar alles veranderde met de laatste e90 - die werd bedacht in het begin van de jaren negentig, toen de zorgen over brandstofverbruik en emissies minder urgent waren dan vandaag - die in de zoektocht naar meer vermogen betekende dat hij een V8 gebruikte. Hij draaide bijna 9000 tpm, maakte een geluid dat oude sukkels in de auto-industrie mistige ogen kregen en zo dorstig waren dat hij moeite had om 200 mijl af te leggen op een tank brandstof.

Definieert een motor een naam?

Wat je uit de stamboom van de M3 haalt, is dat de motor het hart en de ziel - en de kern van de aantrekkingskracht - van deze autos is. De zorgen van de puristen over deze nieuwe auto is dat de motor met turbo-oplading hem minder aantrekkelijk maakt; maak er minder een M3 van. En als de enige manier waarop u kunt verdragen om uw dag te beginnen, is met het geluid van een V8, dan is de nieuwe M3 niets voor u.

Pocket-lintbmw m3 review 2014 afbeelding 5

Benader echter met een open geest, en er is veel te zien in de M3 van 2014. Het motorgeluid is ongebruikelijk. Niet romig glad zoals BMWs traditionele, niet-turbo straight sixes, maar meer keelklank. En BMW versterkt het echte geluid dat het maakt door geluid via de luidsprekers de cabine in te blazen. Maar het klinkt niet onaangenaam. Het auditieve bereik is breed - het jaagt, babbelt, gromt en huilt op een gevarieerde manier die ons deed glimlachen.

Waarom zou je je zo druk maken over het geluid dat de motor maakt? Want als je eenmaal beseft dat BMW alle zorgen over turbo-opladen heeft weggenomen (gasrespons, gebrek aan topklasse), is dit het enige omstreden aspect. En het geluid is gewoon goed waar eerdere M3-motoren geweldig waren. De motor van de M3 is niet langer het opvallende aspect. Maar dat komt omdat de rest van de auto nu zo goed is.

Uitpuilende naden

Het begint met de looks. Gebaseerd op de 3-serie, zijn er belangrijke aantrekkingskracht op de M3 boven de kookmodellen. De subtiele aandacht voor ontwerpdetails en upgrades zijn de belangrijkste. De op maat gemaakte buitenspiegels hernemen het kenmerkende "dubbele arm" -ontwerp van de vorige M3 maar sluiten nooit helemaal opnieuw aan op de bovenkant van het spiegelzeil. Er is een gelakt dak van koolstofvezel. Het luchtgordijn-creëren van gespleten oppervlakken in de onderste bumper geven de M3 niet alleen een diepere, agressievere kin, maar doen ook denken aan een klein beetje van de aero-tech van de nieuwe BMW i8.

LEES: BMW i8 eerste rit: omgaan met de elektrische supercar van de toekomst

Onze echte reden om ervoor te kiezen om een M3 boven de M4 te testen (een groter percentage kopers zal voor de coupé gaan), is dat we geloven dat hij er beter uitziet. Het is meer op maat gemaakt. Waar de M4 bij de standaard carrosserie van de 4-serie coupé blijft, moest BMW op de M3 bredere achtervleugels monteren die heerlijk uitblinken om de achterwielen te bedwingen en het een geheel andere houding geven dan de gewone sedan. Dit markeert het meteen als bijzonder. Het is als een bodybuilder die in een net te klein pak wordt geperst - allemaal agressie, latente intentie en dreiging.

Pocket-lintbmw m3 review 2014 afbeelding 3

Het andere dat we leuk vinden, is dat BMW je door de eenvoudige toewijzing van kleur de mogelijkheid geeft om naar boven of naar beneden te kiezen hoeveel aandacht je wilt dat je nieuwe M3 trekt. Vervaag in de achtergrond en ga heimelijk met mineraalgrijs of saffierzwart. Of kies een van de op maat gemaakte M-kleuren: "Sakhir oranje", "Austin geel" of - en net als onze testauto - Yas Marina blauw en je hebt een auto die bepaalde weggebruikers meteen gaan klokken als een nieuwe M3. Op dat moment zullen ze proberen hun Focus ST in uw achterbumper te steken, als onze ervaring representatief is.

M & M

Dit thema gaat van binnen door. Het is de 3-serie + in de nieuwste M3. Je krijgt op maat gemaakte stoelen met vleugelsteun uit één stuk waar we absoluut dol op waren. Ze vallen laag en omhelzen je precies goed en de vervaagde kleuren op het metalen M-embleem op de stoelen illustreren de aandacht voor detail.

Pocket-lintbmw m3 review 2014 afbeelding 8

In plaats van BMWs gebruikelijke elektronisch bediende automatische versnellingspook, komt er vanuit de middenconsole een stompe kleine knop tevoorschijn, versierd met M DCT. Of als je BMW £ 2.645 geeft voor het voorrecht van deze optie. En dat moet je echt doen, want de 7-traps versnellingsbak met dubbele koppeling staat nu centraal in de rijbeleving van deze auto. Schakelingen gaan zo snel, zo scherp, dat ze standaard automatische dozen traag doen lijken en de handmatige gewoon oude hoed - het past perfect bij de raketachtige snelle kwaliteiten van de nieuwe M3. Slechts af en toe lijkt het alsof je niet kunt rijden - meestal als je naar een rotonde rijdt en je voorbereidt om te stoppen, terwijl je in plaats daarvan besluit dat er genoeg tijd is om te gaan. Dan krijg je een beetje een schok met je hoofd, waardoor je passagiers zijdelings kunnen kijken.

Hoewel de rest van de ervaring van het zitten in de M3 erg lijkt op een 3-serie, is dat geen slechte zaak, want - en zoals we al eerder zeiden - de ergonomie en technologie zijn zo gesorteerd. De navigatie is intuïtief, je hebt toegang tot verschillende apps, hij vertelt je via kleuren op de kaart waar het verkeer is. Naast de techniek geeft BMW u net genoeg kleine details om u eraan te herinneren dat u iets speciaals rijdt: van de dubbele stiksels in het leer tot de slanke, langere schakelpaddles.

Pocket-lintbmw m3 review 2014 afbeelding 9

Dan is er onze favoriete florish-functie: als je gas geeft in de lagere versnellingen, beginnen de digitale LED-lampjes aan de buitenranden van de toerenteller te branden als de naald voorbij 5000 tpm zwaait en daarna opeenvolgend op te tellen, met de naald om de rode lijn, voordat het laatste rode lampje knippert, wat aangeeft dat u een versnelling moet schakelen. Het is een verslavend spel en ook een spel waar je voorzichtig mee moet zijn als je onderweg speelt, want de derde versnelling werpt je diep in licentieverlies. Veiligheid eerst, mensen.

Uw schijf configureren

De belangrijkste knoppen in de cabine zijn echter de zes om de rijervaring op maat te maken. Er zitten M1 en M2 aan het stuur; de aandrijflijn, demper, stuurknop naast de versnellingspook; plus de drietraps versnellingspookknop erachter.

In het anderhalf jaar dat er bestaat tussen de verschijning van de e46 M3 en deze nieuwe M3 in 2014, is de mogelijkheid om de manier waarop prestatieautos rijden aan te passen, exponentieel uitgebreid. In de e46 was er een sportknop die u indrukt als u een scherpere gasrespons wilde, en een tractiecontroleknop om de beveiligingssystemen uit te schakelen. In de M3 F80 kunt u de manier waarop de aandrijflijn reageert, de snelheid van het schakelen, de stevigheid van de demper, het stuurgewicht, de mate van interventie bij de stabiliteitscontrole en zelfs het grafische formaat van het heads-up display aanpassen.

Pocket-lintbmw m3 review 2014 afbeelding 24

Gezien de talrijke aanpassingsfactoren, erkent BMW dat het instellen van de auto elke keer dat u instapt een beetje vervelend is en biedt het M1- en M2-sneltoetsen op het stuur, zodat u met één druk op de knop een vooraf gedefinieerde instelling kunt activeren. van alle variabele parameters. Zoals we vermoeden dat de meeste eigenaren dat zullen doen, hebben we M1 gekozen als onze gekoelde, no-rush pendelset. En M2 voor die meer urgente momenten met de stabiliteitscontrole ingesteld op MDM - dat zorgde voor overstuur, maar niet zozeer dat je in de greppel terecht zou komen, en alles behalve dat de dempers op sport plus waren gezet. U krijgt een constante waarschuwing in het onderste segment van de toerenteller om te zien welke modi u hebt ingesteld voor besturing, aandrijflijn, dempers en schakelsnelheid.

Veel fabrikanten doen hetzelfde en het werkt hier goed, maar roept wel een of twee vragen op. De eerste is de reden waarom de auto elke keer dat u hem stopt, terugkeert naar een alles-comfortabele, alles-terug-instelling. Waarom kan het uw laatste instelling niet onthouden op basis van de sleutel (wat de radio, stoel en spiegels doen)? Ondertussen zorgt het hebben van zoveel mogelijkheden om de setup aan te passen voor de zeur van het achtervolgen van je staart, constant proberen de beste setup aan te passen voor elke rit en elke weg. Er valt iets te zeggen over de twee-knoppen-en-dat-het-benadering van de e46. Paradox van keuze iemand?

Ik heb het nog steeds

Dat kan echter allemaal een betwistbaar punt zijn, want 500 meter verderop tijdens je eerste rit is het duidelijk dat de M3 het nog steeds heeft. Hij voelt zich vastgebonden op de weg, ineengedoken en toch klaar voor actie. Nadat hij uit een van zijn krachtige benzinezussen uit de 3-serie is gestapt, voelt hij als een compleet andere auto. Dat is het natuurlijk, en de dure, gepolijste kwaliteit van de rit en de manier waarop de auto beweegt, zijn voornamelijk te danken aan dure en op maat gemaakte componenten die onder de huid worden gebruikt. Een speciale voorasdrager, koolstofvezel cardanassen, volledig op maat gemaakte, gegoten veringscomponenten en het beste van alles is dat de hele achteras (compleet met het speciale M-differentieel) rechtstreeks op de carrosserie van de auto is geschroefd.

Wat al deze auto-geekery betekent, is dat je extra betaalt voor dingen in de M3 die je niet kunt zien. Maar jongen voel je het onderweg. In de stijfheid, de directheid en de alertheid van de manier waarop de M3 handelt en stuurt, maar ook in de soepele en verfijnde manier waarop hij rijdt.

Pocket-lintbmw m3 review 2014 afbeelding 2

Het spreekt voor zich dat het ook verblindend snel is. Ongeveer een maand voordat we de nieuwe M3 testten, reden we in een van de laatste V8-autos van de vorige generatie, en de nieuwe auto voelt veel sneller aan. Het voordeel van de nieuwe M3-motor is dat, terwijl je in de oude auto het toerental moest draaien om snel te gaan, de nieuwe een koppelcurve heeft bij lagere motortoerentallen die e90-bezitters duizelig zullen maken, en toch een toerenhongerige, un verstrikte natuur aan de bovenkant, wat betekent dat je het beste van alle werelden krijgt.

De besturing voelt echter een beetje dood aan, maar in de sportmodus is het gewicht goed en het geeft je voldoende aanwijzingen over waar de auto heen gaat. De vooras spijkert zichzelf in bochten tot zeer dwaze snelheden, zodat zelfs niet-wannabe coureurs vertrouwen zullen krijgen in de M3 waarmee hij in liftafwijkingen kan worden ingeslikt en vervolgens in de meeste bochten volledig overstuurd kan worden. gemakkelijk te vangen en lachwekkend grappige manier. Koop aandelen Michelin als je een wannabe-coureur bent en geniet van dergelijk kinderachtig gedrag, want je zult door banden heen komen.

De beste elektrische autos 2021: Top batterij-aangedreven voertuigen beschikbaar op Britse wegen

Laatste woord over de remmen, die op onze testauto de £ 6.250 optionele M koolstof-keramische eenheden waren. BMWs ietwat nadrukkelijke reactie op klachten dat M3s altijd een beetje onder de remmen zijn geweest, deze toevoegingen zijn ongeëvenaard in hun remvermogen, gemakkelijker te moduleren dan veel koolstofkeramiek die we hebben gereden en ook niet piepen (nog een koolstof-keramische bug beer). Alleen degenen die serieus tijd op het circuit willen doorbrengen, zouden zon dure toevoeging serieus moeten overwegen.

Conclusie

De kern van de aantrekkingskracht van de M3 is altijd de toegankelijkheid geweest - het feit dat het een carrosserie uit de 3-serie is, betekent dat u hem elke dag kunt gebruiken, naar het werk kunt rijden, uw gezin er een dagje mee uit kunt nemen - gecombineerd met extreme prestaties en rijplezier. . De nieuwste versie verandert weinig aan het eerste deel van die deal. Kies ervoor om een M3 te besturen als uw enige gezinsauto, net als een 3-serie, en u zult met weinig compromissen worden geconfronteerd. Die nieuwe motor betekent dat hij zelfs af en toe 30 mpg kan halen, of het beste deel van 400 mijl tussen tankbeurten, wat hem veel bruikbaarder maakt.

De echte vraag is of het de magische kwaliteiten behoudt die de M3 altijd heeft gehad en of het speciaal genoeg is om een startprijs van £ 54.775 te rechtvaardigen. Sommigen hebben gezegd dat de prijs er steil uitziet, omdat het een prijs is waarvoor je krachtige Jags en Porsches kunt kopen en het is een stap meer dan een Audi RS4 of Mercedes C63 AMG. Dat zegt echter niet het hele plaatje, want de M3 wordt standaard geleverd met bijna alles wat je nodig hebt, inclusief de volledige satellietnavigatie en metallic lak waar de meeste bedrijven extra voor vragen. Het enige waar je echt voor hoeft te betalen is de automatische versnellingsbak. Specificeer zijn concurrenten op vergelijkbare niveaus als de M3 en het speelveld egaliseert. Van waar we zitten, zijn de concurrenten gewoon niet zo aantrekkelijk om te bezitten of zo speciaal om te rijden als deze nieuwe M3. In ieder geval niet in hun huidige vorm.

Hoewel de M3 misschien niet langer een motor heeft die met kop en schouders opvalt als het beste aspect van de auto, komt dat deels doordat de rest van het pakket is ontwikkeld volgens zon hoge standaard. De manier waarop het chassis is ingesteld om de auto over de kronkelige wegen van Groot-Brittannië te laten rijden, om uw gezin te verwennen, maar ook om in een angstaanjagend tempo grond te bedekken terwijl u veel plezier kunt hebben, heeft altijd indruk op ons gemaakt. Tot de nieuwe Mercedes AMG C63 volgend jaar arriveert, is de BMW M3 in wezen een auto zonder rivalen.

Nieuwe motor of niet, de legendarische status van de M3 is voorlopig veilig.

Geschreven door Joe Simpson. Oorspronkelijk gepubliceerd op 24 september 2014.