Deze pagina is vertaald met behulp van AI en machine learning.

(Pocket-lint) - Facebook is begonnen met het uitrollen van een bericht naar de nieuwsfeed van de mobiele Facebook-applicatie die gebruikers laat weten of hun gegevens ten onrechte zijn gedeeld met data-analysebedrijf Cambridge Analytica.

  • Facebook-schandaal: iedereen had zijn profiel kunnen laten schrapen. En ja, dat betekent jou

Wanneer u zich aanmeldt bij de mobiele Facebook-app, zou u een van de twee berichten moeten ontvangen. Men verwijst u eenvoudig naar het gedeelte Apps & websites van Facebook, waar u kunt zien waar u uw Facebook-inloggegevens op externe websites hebt gebruikt. Eenmaal daar kunt u de toegang intrekken om te voorkomen dat uw gegevens worden gedeeld.

Als u echter het tweede van de twee berichten ontvangt, betekent dit dat uw gegevens intact zijn gedeeld met Cambridge Analytica. Naar verluidt zijn een miljoen Britse Facebook-gebruikers getroffen.

Het bericht zegt "We hebben de website This is Your Digital Life, waarop een van je vrienden Facebook heeft gebruikt om in te loggen, verboden."

"We hebben dit gedaan omdat de website mogelijk een deel van uw Facebook-informatie heeft misbruikt door deze te delen met een bedrijf genaamd Cambridge Analytica."

Gebruikers die dit bericht ontvangen, ontvangen ook een link om naar het gedeelte Apps & websites van Facebook te gaan om de toegang tot externe sites te verwijderen.

Tijdens het Facebook Cambridge Analytica-schandaal verzamelde het in het VK gevestigde digitale-analysebedrijf gegevens van meer dan 50 miljoen Facebook-profielen. Het bedrijf werkte aan Facebook-advertenties voor de verkiezingscampagne van Donald Trump, maar het bedrijf houdt vol dat het de gegevens niet heeft gebruikt tijdens de verkiezingen.

Facebook-CEO Mark Zuckerberg heeft sindsdien zijn excuses aangeboden en een driestappenplan opgesteld waarin wordt beschreven hoe de sociale mediasite de toegang tot uw gegevens beperkt, om te voorkomen dat zoiets opnieuw gebeurt.

Geschreven door Max Langridge.